• darkblurbg
    Dé trainer en coach voor kind en ouders
    Aandachttrainingen, Workshops & Lezingen over Mindful opvoeden.
  • darkblurbg

Na aandachttraining weer rust en geconcentreerde aandacht in de klas

Jeugdjournaal: Mindfulness op school. Een item over de effecten van Mindfulness op school.

Kinderen brengen veel tijd door op school. Vaak gaan ze met plezier naar school, leren ze graag en zijn lekker sociaal bezig met hun klasgenootjes. Dit geldt zeker ook voor de docenten. Er bestaat geen twijfel over de liefde die zij voor hun vak en voor de kinderen die ze lesgeven voelen. Toch ervaren beide groepen regelmatig stress. Onrust in de klas, gedrag dat het uiterste vergt van docenten en klasgenoten, kinderen die heel graag de beste willen zijn of kinderen die al blij zijn een beetje mee te komen met de klas. Docenten willen het allerbeste kunnen bieden aan ieder individueel kind, maar komen aandacht en tijd te kort. De innerlijke rust neemt af en de concentratie wordt moeizamer.

Innerlijke rust, zelfkennis en bewuste aandacht

Vrijwel iedere docent heeft de wens om een kind op zijn eigen niveau te laten presteren. Hiervoor is innerlijke rust, zelfkennis en bewuste aandacht nodig, zowel bij het kind als bij de docent. De ontwikkeling van bewuste aandacht ligt aan de basis van elke vorm van leren en is goed te trainen. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat Mindfulness - oftewel het beoefenen van bewuste, gerichte aandacht – het leren bij kinderen positief beïnvloedt. Het zorgt ervoor dat kinderen leren zich beter te concentreren waardoor de leerprestaties verbeteren en ze een beter geheugen krijgen. Het oefenen in bewuste aandacht kun je vergelijken met het stemmen van een muziekinstrument voordat je gaat spelen.

Goed onderwijs is meer dan kennisoverdracht

Goed onderwijs gaat in deze tijd dus niet alleen meer over kennisoverdracht. Het aanleren van gedrag om op een goede manier met jezelf en anderen om te kunnen gaan is zeker zo belangrijk. Aandachttraining heeft een bewezen positief effect op die delen van de hersenen van kinderen die actief worden bij stress, emotie, agressie en executieve functies. Hierdoor leren kinderen anders om te gaan met stressvolle situaties en kunnen ze zich beter inleven in anderen. We zien steeds meer scholen die Mindfulness een vaste plek geven in het lesprogramma en dat is een positieve ontwikkeling. Zo wordt niet alleen de kwaliteit van het leren gestimuleerd maar ook waarden als zelfvertrouwen, creativiteit, compassie en executieve functies krijgen aandacht.

Methode Eline Snel: aandacht werkt

Wil je meer informatie over hoe aandachttraining op jouw school in het lesprogramma geïntegreerd kan worden en wil je meer weten over de groepstrainingen die Jolanda van Klaveringa aanbiedt? Neem dan contact op.

Bronvermelding: www.elinesnel.com