• darkblurbg
  Dé trainer en coach voor kind en ouders
  Mindfulnesstrainingen, Mindful opvoeden, blogs & Lezingen
 • darkblurbg
  Dé trainer en coach voor kind en ouders
  Mindfulnesstrainingen, Mindful opvoeden, blogs & Lezingen

Waarom Mindfulness op scholen

Mindfulness, de Nederlandse vertaling is aandachttraining. Voor kinderen is dit veel duidelijker. Daarom gebruik ik vaak de term aandacht trainen naar kinderen toe. Op deze site wissel ik de termen af.

Veel docenten en kinderen ervaren stress. Gedurende de dag wordt en van beiden veel gevraagd. Docenten doen het werk met liefde en plezier maar op een gegeven moment wordt het teveel. De balans raakt zoek. Dit geldt ook voor kinderen. Er wordt veel van ze gevraagd. Docent en kind staan altijd in de actie modus. Daarnaast zijn er veel prikkels op school, afleidingen die door kinderen als heel lastig ervaren worden; moeilijk om mee om te gaan. (Lees ook de blog: prikkels in de klas)

Aandachttraining brengt de rust terug bij beiden, zodat er meer energie is, plezier en met een frisse blik de dag, de activiteit en verbinding gestart kan worden. Elke dag opnieuw. Met frisse input van een aandachttraining.

 • De een leert zich beter concentreren,scholen en mindfulness
 • Een ander leert om meer bij zichzelf te blijven en niet mee te gaan in de drukke energie van de klas.
 • Weer een ander kind leert om bij zijn of haar boze buien wat het kan doen om weer rustig te worden. 
 • Of een onzeker kind groeit in zijn eigen zelfbewustheid en leert zichzelf meer te waarderen.
 • Een kind dat moeite heeft om mee te komen in de klas leert om bij zichzelf te blijven en zijn eigen beste vriend te zijn.
 • Een kind die last heeft van een vol hoofd leert hoe het zijn hoofd weer wat kan leegmaken.
 • In de klas kan door een training de empathie en communicatie worden versterkt waardoor de sfeer in de klas verbetert.

Kinderen leren zichzelf te helpen op heftige momenten of hulp vragen wanneer ze dit nodig hebben. Leren dat gedachten ook maar gedachten zijn en dat emoties, net als een regenbui weer overwaaien.  

Wanneer kinderen dit al jong aangeleerd krijgen voorkom je dat ze als (jong) volwassene last krijgen van een burn-out of overbelasting. Veerkracht, mentale welzijn en hun zelf oplossend vermogen wordt versterkt.

Mijn wens voor de toekomst is dat alle kinderen in Nederland een volwaardige mindfulness/aandacht- training mogen volgen en daar in mogen groeien. Er is intussen voldoende wetenschappelijk bewijs voor het effect en de toegevoegde waarde van deze trainingen voor kinderen, docenten en scholen.

Workshops 

De workshops zijn vooral ter introductie van mindfulness. We gaan op onderzoek uit naar de adem; het lichaam en concentratie. De oefeningen gaan dan over wat is mindfulness, ervaren wat concentreren is, het voelen van het lichaam, yoga, de adem voelen en volgen en wat doet dit met je als je dat doet? En waar kan de adem je mee helpen? Afhankelijk van de behoefte/tijd van school zal gekeken worden naar de invulling van de workshop.

Er zijn vele manieren om dit op scholen te organiseren dus mail of bel gerust om dit te inventariseren.

Contact

Mindfulnesstraining 

mindfulness in de klasHierbij worden groepen kinderen getraind op scholen. Dit kan een specifieke doelgroep zijn zoals 

 • Kinderen die moeilijk mee kunnen komen
 • Kinderen die gepest worden
 • Saamhorigheid of sfeer in de klas verbeteren

Of kinderen per klas.

Ook hier geldt dat er verschillende vormen beschikbaar zijn om dit op scholen in te voeren. Bel of mail gerust wanneer er behoefte aan is of er vragen zijn. 

Contact

Mindfulness voor docenten

Ook voor docenten zijn er mindfulness trainingen. Balans krijgen in de werkdruk en werkstress en daardoor het plezier van je werk meer ervaren. Op deze manier kun je genieten en aandacht hebben voor de kinderen in de klas en goed voor jezelf zorgen. 

Als docent ben je de fundering van je klas. Daarom is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en oog te hebben voor je (on)mogelijkheden. Mindfulness ondersteunt, geeft inzicht en helpt de balans te herstellen.

Als docent ben je de fundering van je klas. In deze training krijg je inzicht in je gedachten spiraal, stress veroorzakers en wat mindfulness kan doen je daarin te ondersteunen. Ook krijg je oefeningen mee om samen met je klas te doen. Een win-win situatie. Als docent heb je een moment om in te checken bij jezelf en dit doen kinderen dan ook. Met als gevolg dat de groep in zijn geheel weer in balans komt. 

Interesse in een Mindfulness training voor het docententeam op school: bel of mail gerust. 

Contact

 

Scholen waar Jolanda trainingen heeft verzorgd:

 • Basisschool Het Anker in Zuidhorn
 • Basisschool De Borgh in Zuihorn
 • Basisschool in Leek (komende periode)

 

 

 

Interessante links voor scholen:

www.de-school-in-beweging.nl - Verbeter de gezondheid; begin op school!

Door kinderen op hun eigen niveau sport en spel aan te bieden op het schoolplein, tijdens de gymles en in de klas, ontwikkelen ze hun vaardigheden.