• darkblurbg
    Kindercoach én trainer in mindfulness
  • darkblurbg
    Kindercoach én trainer in mindfulness

Vrij van oordeel

Gepubliceerd op: 03-12-2019

Perplext om zijn oordeel

“Mindfulness; daar heb ik niks mee. Bovendien zijn de mensen die de trainingen geven oplichters omdat ze helemaal niet geschoold zijn om dit te geven, en het helpt echt niet hoor. Belachelijk dat hier zoveel aandacht voor is.”

Mijn mond viel open van verbazing. Ik had 1 zin gezegd; Hallo, Ik ben Jolanda Klaveringa en ben mindfulnesstrainer voor kinderen en ouders. Mijn doel is om op basisscholen trainingen te verzorgen.

Daar stond ik dan, even te perplext om te reageren. Mijn eerste innerlijke neiging was uithalen. Ik voelde me persoonlijk aangevallen. Weerstand tegen deze persoon en boosheid om de oordelen die hij uitsprak, zonder dat hij me kende of weet hoe ik opgeleid ben.

Ik liet een stilte vallen waarin ik even mijn adem op zocht. Vanuit nieuwsgierigheid kwam er een vraag op; “waar komt dat vandaan?” Daarom vroeg ik deze man: “Dat is een uitgesproken mening; vertel eens, waarom vind je dat? Nou ik ken mensen die trainingen geven en die zeggen dat er veel mensen zijn die er helemaal niet voor opgeleid zijn. Oké, dus mensen die jij kent zeggen dat en daarom is het waar? Ja, precies. En jij, heb je wel eens een training gevolgd? Nee, nog nooit en ben ik ook niet van plan.”

Zijn waarheid

Dus alles bij elkaar heb je van anderen gehoord dat ik niet opgeleid ben en je hebt geen training gevolgd. Daarom vind je mindfulness helemaal niks. Ja precies. Nou ik wens je een hele fijne avond. Daarna ben ik weg gegaan.

De uitspraak van deze man komt voort uit zijn omgeving en heeft het niet gecheckt of het waar is. In eerste instantie voelde ik me aangesproken. Na het volgen van de adem ontstaat rust en weet ik dat dit niet over mij gaat. Dit zegt iets over deze persoon en zijn waarheid. Deze man, wil net als ik, gelukkig zijn. Dat kunnen zien geeft mij lucht om er niet in te verdwijnen.  

Deze situatie maken we allemaal in zekere mate, elke dag wel mee. Ik ook bijvoorbeeld in de klas. Oordelen en verwachtingen hebben we allemaal. Je neemt ze mee vanuit je opvoeding en de omgeving waar je in bent opgegroeid en je oordeelt naar eigen waarheid. Dit ontstaat vanuit een diepe behoefte naar waardering van je omgeving; liefde en erkenning[1].

Goed of fout

Als je een oordeel velt is dat vaak om jezelf beter te voelen, dit gaat onbewust en de hele dag door. Het betreft vaak een vergelijking; iemand die het beter heeft dan jij of iemand die beter in sport is etc. Dit is in feite een oordeel over jezelf; goed of fout. Oordelen over lelijke kleren van een ander…

Vaak maken vergelijkingen en oordelen je ongelukkig. Wij oordelen en onze kinderen nemen dit klakkeloos over. Oordelen zorgen ervoor dat je je afsluit voor nieuwe ervaringen in het leven en je hakken in het zand zet voor veranderingen. Ik ervaar dit regelmatig in mijn lessen op scholen waar kinderen voor het eerst in aanraking komen met mindfulness. Voordat de 1e les begonnen is, is er al een oordeel: niks aan, saai.

Ezeltje prik met oordelen

Je kunt jezelf en je kind hier heel goed in ondersteunen. Er zijn 2 vragen die je kunnen helpen om oordelen door te prikken.

  1. Is het waar? (als deze niet voldoende is, vraag jezelf dan ook: )
  2. Hoe weet je dat?

Merk op dat er oordelen en of verwachtingen zijn en check deze: is het echt waar? Weet dat 93% van onze gedachten niet waar zijn! Daarmee kun je een heleboel oordelen al meteen wegstrepen. Begin zelf eerst eens met dit te onderzoeken. Bespreek daarna je ervaring met je kind of klas en doe dit dan samen met een voorbeeld van je kind of een kind in de klas. Wees nieuwsgierig en ga samen op onderzoek uit.

[1] Byron Katie

 

Geïnteresseerd in meer blogs? Lees dan de vorige blog over prikkels in de klas

Wil je meer weten over aandachttrainingen voor kinderen? Klik dan hier