• darkblurbg
    Kindercoach én trainer in mindfulness
  • darkblurbg
    Kindercoach én trainer in mindfulness

Prikkels in de klas

Gepubliceerd op: 15-11-2019

Monkey mind

Kinderen krijgen op scholen aardig wat te verduren. Ik geef momenteel 1 uur per week les op een basisschool in mindfulness. Door deze lessen realiseer ik me aan hoeveel afleiding kinderen worden blootgesteld en dat het voor kinderen daardoor wel erg lastig is zich te focussen op het werk. In dit blog heb ik het over de kinderen, maar ook onderwijzers ervaren dit iedere dag.

Ik was eerder aanwezig om mezelf voor te bereiden op de les. Dit houdt in dat ik minimaal 10 minuten in stilte ga zitten en opmerk wat er op te merken is. In dit geval waren de kinderen buiten aan het spelen en dit geluid: gekrioel, gegil etc kwam mijn kant op. Mijn lichaam had er ook een fysieke reactie merkte ik: spanning in mijn schouders, mijn adem versnelde en gedachten: die storm komt straks in de klas met als gevolg emoties: schrik, kan ik dit wel etc…. Ik realiseerde me na de meditatie: kinderen en docenten zitten altijd in deze energie! Wat heftig, realiseren ze zich wat dit met hun lichaam en geest doet? Dan hoor ik vele voetstappen en gegil mijn kant op komen.

Deze les heb ik 14 kinderen onder mijn vleugels. De kinderen komen naar binnen gesjeesd. Enthousiast en blij zijn ze met elkaar in de weer. Ze merken me op, zeggen keurig hallo en een kind vraagt aan mij wat dat nou is, dat mindfulness. Het lijkt hem eigenlijk heel saai. Daarop geef ik aan dat ik het fijn vind dat hij erbij is en dat ik hem het zal laten voelen en vertellen zodat we daarna daar nog eens op terug kunnen komen.

Afgeleid raken is niet fout

Ik ben net begonnen uit te leggen wat aandacht is, als er iemand het lokaal binnen komt lopen.

oorkappen

 Ik denk dat het een juf was die nog wat nodig had uit het lokaal. De kinderen zijn meteen met hun aandacht bij deze juf en wat ze nodig heeft. Dus ik vraag aan de groep: He, waar zit je aandacht nu? Met schuldbewuste koppies kijken ze licht verschrikt naar me en zeggen: Bij de juf….
Ik reageer daarop door te zeggen dat ons hoofd de hele dag precies zo reageert; als een nieuwsgierig aapje (Monkey mind) vliegt die naar alle geluiden of mensen om ons heen. Het is heel moeilijk om niet te reageren daarop en dat mindfulness ons daarbij kan helpen. Het helpt je te merken dat je bent afgeleid en dat je terug kan keren met je aandacht naar je werk. Dat is oefenen, elke keer weer. Afgeleid raken is niet fout, dit gebeurt.

Daarop volgend doen we een adem oefening (stopknop). Ik begeleid de kinderen in de oefening bij het volgen van de adem; bij jezelf blijven, in stilte. Opmerken dat je bent afgeleid en jezelf terugbrengen naar de adem. Onder deze oefening is het heel intens: er wordt flink gehamerd in een andere klas, er rennen kinderen voorbij het lokaal en we horen gezellige ruis uit andere klassen. Dus onder de oefening help ik de kinderen zich bewust te worden van de reactie van hun hoofd/gedachten en lichaam op het geluid en ze rustig terug te komen naar zichzelf; de adem. Elke keer opnieuw.

Oefenen: jezelf elke keer opnieuw terug brengen naar de adem

Bij de bespreking van de oefening wordt duidelijk hoe moeilijk het is voor de kinderen en geven flink wat kinderen aan dat ze hier in de klas veel moeite mee hebben en hoe druk hun leeromgeving is. De oefening geeft hun steun om in de klas anders om te gaan met alle afleidingen. Enkele kinderen geven aan dat het te moeilijk is om stil te zijn en bij jezelf te blijven. Dat is ook niet gek, ze hebben een hele moeilijke oefening gedaan en ontzettend goed gevolgd. Ik vind het heel fijn vind dat ze zo hun best hebben gedaan. Deze oefening; de stopknop kan je altijd gebruiken, voor een toets, als je uit het speelkwartier komt en je heel druk voelt, als je een vol hoofd hebt of je moeite hebt je te concentreren.

Als trainer heb ik enorm genoten van deze les. Ik voel me dankbaar dat ik kinderen mag trainen. De toegankelijkheid van kinderen, enthousiasme, eerlijkheid en de bruisende energie die ze met zich meebrengen. Daarnaast merk ik ook zorg op voor de kinderen. Voor mij is dit 1 uur per week en ik realiseer me dat kinderen en docenten altijd aan dit 'lawaai', deze energie, de bewegelijkheid van kinderen worden blootgesteld.

Het is voor kinderen in zo’n prikkelrijke omgeving lastig om bij jezelf te blijven tijdens de les en niet meegezogen worden met de omgeving. Wat ben ik blij dat ik op deze school kinderen kan ondersteunen met de stopknop; een pauze moment, om ze te leren hoe je de stopknop voor jezelf kan inzetten, juist in de klas. Op elke school, in elke klas, voor elk kind zou er een training beschikbaar moeten zijn zodat kinderen al jong leren voor zichzelf te zorgen, om te leren gaan met stress, afleiding, emoties etc.

De stopknopStopknop, de adempauze

Wil je oefenen met de stopknop? De app: De Insighttimer bevat oefeningen in het Nederlands voor je kind. Heel fijn om samen te doen.

Je oefent met de stopknop door pauzes in te lassen. In die pauzes breng je je aandacht naar je adem of bijvoorbeeld je lichaam. Hierdoor kom je met je aandacht uit je hoofd en bij je adem of lichaam. Je brein kalmeert en het lukt steeds beter om je aandacht daar te houden waar jij het wil hebben. Het geheim is oefenen. Eerst elke dag een minuut, dan eens twee.                            

Bij hevige emoties zorgt het er juist voor dat je er niet in verzuipt. De emoties zakken en er ontstaat een moment om na te denken over wat er is gebeurd en wat je nodig hebt.

Je kind zal tijdens het oefenen merken dat zijn aandacht steeds afdwaalt. Leg uit dat dit heel gewoon is en jij dit ook hebt, alle mensen. Je hoofd gedraagt zich als een aapje die overal nieuwsgierig naar is. En door te oefenen leert het bij zichzelf te blijven.

Behandel jezelf zoals je een puppy iets nieuws zou leren. Vol geduld en elke keer weer opnieuw proberen.

 

De STOPknop is getekend door Maren: Maren_tekent op Insta! Dank je wel Maren.

 

  • Wil je je kind in aanraking laten komen met oefenen in aandacht? Lees dan het blog over zintuigen.
  • Wil je meer weten over het trainen van aandacht voor kinderen; lees dan hier.
Wil je blogs ontvangen in je mail? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. klik hier