• darkblurbg
    Dé trainer en coach voor kind en ouders
    Mindfulnesstrainingen, Mindful opvoeden, blogs & Lezingen
  • darkblurbg
    Dé trainer en coach voor kind en ouders
    Mindfulnesstrainingen, Mindful opvoeden, blogs & Lezingen

Je kind laten stralen

Gepubliceerd op: 08-07-2019

Je kind laten stralen

Ons Nederlands elftal, de oranje leeuwinnen, stonden op scherp en hebben alles op alles gezet in het WK om de finale te bereiken. Fantastisch om te zien hoe ze elke wedstrijd weer knokken om ook deze wedstrijd te winnen. Hoe de kwaliteiten van elke speler gezien en ingezet wordt. Als kind begon die droom maar was het klimaat voor vrouwenvoetbal nog hard en niet toegankelijk. Nu is de tijd daar dat deze vrouwen laten zien dat dromen uit kunnen komen. Erin geloven, zelfvertrouwen, keihard werken, je kwaliteiten scherp in de gaten houden en steeds verbeteren. Assertief zijn, goed zorgen voor je lichaam en ook genieten van de wedstrijden en de training. Ze hebben de finale misschien niet gewonnen maar ze hebben wel heel veel bereikt: op persoonlijk vlak en maatschappelijk veel betekent voor het vrouwenvoetbal.

'Tiener tekenaar gezocht'

Wat ik zie in deze periode zijn mogelijkheden; een beeld waar kinderen zich aan vast kunnen houden. Het gaat niet alleen om voetbal maar ook om andere kwaliteiten. Ik had een bericht geplaatst op LinkedIn: ‘Tiener Tekenaar gezocht’. Ik wilde graag tekeningen plaatsen bij mijn blogs én ik merkte thuis hoe frustrerend het is voor een tiener om een bijbaantje te zoeken, 1+1=3 ;) dacht ik. Ik was echt verrast om te zien hoeveel aanmeldingen ik kreeg. Er waren 10 kinderen tussen de 10 en 15 jaar. Alle kinderen waren dol op tekenen, dat was te zien aan de tekeningen en de enthousiaste berichtjes.

Ik zie in mijn trainingen veel kinderen met onzekerheid (en/of faalangst). Die kwaliteiten van zichzelf niet kunnen zien en op school het gevoel hebben dat ze niet goed genoeg zijn. Deze kinderen hebben vaak vaardigheden en bezigheden waar mogelijkheden in zitten. Het wordt alleen niet gezien. Scholen zien vooral de cognitieve kant van kinderen, ze worden door het onderwijs systeem onder druk gezet en kinderen worden met elkaar vergeleken. Helaas heb ik als ouder daar ook aan bijgedragen. Je moet ook wel erg sterk in je schoenen staan om daar anders mee om te gaan. Daarom besloot ik als kindercoach en trainer eens te kijken of het anders kan.

Sinds kort werk ik samen met Maren van 11 jaar. Zij heeft intussen tekeningen voor mij gemaakt (zoals deze hiernaast), voor bij mijn blogs. Zij houdt van tekenen en wil daar graag meer mee doen. Door als volwassene de kwaliteiten van kinderen serieus te nemen stimuleer je ze verder te ontwikkelen.

 

Kwaliteiten ontdekken op een breder vlak

Wat zou er gebeuren als we kinderen niet alleen naar school laten gaan en daar beoordeeld worden op niveau en cognitieve vaardigheden maar ook laten ontdekken waar de kwaliteiten nog meer liggen en ze hierin stimuleren. Zelfkennis opdoen. Kinderen laten een andere creativiteit zien en hebben een open blik. Daar kunnen wij veel van leren. Wat als je kinderen serieus neemt en ze om hun mening vraagt. Dit kan op school maar ook thuis. Kinderen willen vaak wel een bijbaan maar als je tussen de 10 een 15 bent is dit best lastig. Onzekerheid en onbekendheid (faalangst) met de situatie is een grote drempel. Iets doen wat je al een beetje kan en waar je geld mee kunt verdienen. Met het werk, stap voor stap. Zo wordt het zelfvertrouwen vergroot en hebben ze er tegelijk plezier in. Voor tieners met bijvoorbeeld faalangst is dit een fijne manier om zelfvertrouwen op te bouwen.

Vandaag helpt een tiener mij met de pr, als bijbaantje. Ze is 13 en wilde ook graag werken maar dat is nog lastig qua zelfvertrouwen en de drempel is hoog. Dus vroeg ik haar; maak eens een aankondiging voor mijn trainingen in september. Haar mening telt, haar serieus nemen en samen doornemen wat ze aan het maken is en of alle informatie er goed op staat. Ik zie dat ze haar werk serieus neemt en haar best doet en tegelijk zet ze mij aan het denken door haar manier van kijken. Met het werk dat ze doet groeit ze zichtbaar. Heel inspirerend!

Neem eens de tijd om naar je kind (-eren) te kijken en laat alle verwachtingen los; verleden, heden toekomst. Kijk met een liefdevolle open blik. Wat zie je?

Meer blogs lezen?

Vorige week ging mijn blog over gedachten die waar of niet waar zijn. Gedachten die je tegenhouden. Verder lezen? Training for the Olympics

Wil je informatie over de aandachttrainingen voor kinderen en ouders? Klik dan hier voor kinderen en hier voor ouders.

De afbeelding deze week is gemaakt door een anonieme tiener van 13 jaar.