• darkblurbg
    Dé trainer en coach voor kind en ouders
    Mindfulnesstrainingen, Mindful opvoeden, blogs & Lezingen
  • darkblurbg
    Dé trainer en coach voor kind en ouders
    Mindfulnesstrainingen, Mindful opvoeden, blogs & Lezingen

De macht van gedachten

Gepubliceerd op: 04-09-2019

Denk je rot


Ken je het programma nog: Ren je rot!. Het werd gepresenteerd door Martin Brozius. In het programma gingen verschillende scholen de competitie met elkaar aan. Martin stelde een meerkeuzevraag en de kinderen renden naar een vak waarvan zij dachten dat dat het antwoord was.


Denk je rot kwam in me op toen ik dit weekend een training volgde waar we het onder andere hadden over de macht van onze gedachten. We denken ons rot; het gaat de hele dag maar door.. bla bla bla….. en wat nemen we die gedachten serieus waardoor je je letterlijk rot kunt denken. Rot kunt voelen en daardoor slecht over jezelf.

Help mijn hoofd is zo druk.
Mensen die bij mij komen zeggen vaak tegen me; “mijn hoofd is zo druk en vol, op zo’n moment komt er dan ook weinig meer uit. Mijn kind geeft steeds aan dat zijn hoofd zo druk en vol is en ik heb geen idee hoe ik hem kan helpen.”


In de dagelijkse praktijk herkent iedereen wel dit moment: Dat je zit te staren en afwezig bent vanwaar je eigenlijk mee bezig was? Pats, je realiseert je ineens dat je even ‘weg’ was. Je zat met je hoofd in de wolken, dan zit je met je aandacht bij alle gedachten die er in je hoofd zit. Of dat het lijkt alsof je hoofd vol met watten zit en je niet goed kan concentreren op je boek of je werk?

Vol hoofd, druk hoofd


Gister was ik een boek aan het lezen en ineens had ik zo’n moment. Ineens realiseerde ik me dat ik al een poosje niet meer aan het lezen was maar dat ik een planning in mijn hoofd aan het maken was voor deze week. En dat niet alleen. Ik zet in september 10.000 stappen per dag voor Steptember.nl en mijn gedachten vinden er wat van. Jeetje dat is best veel zeg! Kan ik dat wel? Mijn beenspieren voel ik nu al. Gaat mijn hart dit trekken? Als ik deze maar geen schade berokken, ik zit niet verlegen om grote problemen….. Vraag ik niet teveel van mezelf? Kan ik het waarmaken naar mijn sponsoren en mijn teamgenoten? Ik moet echt die 10.000 halen anders ben ik maar slap en vertrouwen mensen mij niet meer. En als ze mij niet vertrouwen dan vinden ze me ook niet meer aardig.


Al deze gedachten die rondwarrelen nemen we vaak bloedserieus. Als je deze gedachten allemaal gelooft dan kun je je voorstellen dat de druk op mijn schouders enorm groot is en het mentaal een stuk zwaarder wordt. Sterker nog, het lichaam gaat ook meedoen doordat de gedachten omgezet worden in stress, druk ervaren en misschien wat nerveus zijn.

93% van je gedachten kloppen niet

Ik heb intussen gelukkig geleerd dat 93% van al onze gedachten niet waar zijn en als ik dan al mijn gedachten bewust wordt, dan realiseer ik me hoe ik het mezelf wel erg zwaar kan maken. Mentaal en fysiek. Eigenlijk als je er van een afstandje naar kijkt is het best hilarische hoe je van een leuk doel: Steptember; 10.000 stappen voor Cerebrale Parese, een geweldige win-win situatie (geld ophalen voor een goed doel en tegelijk mijn eigen conditie verbeteren) iets vervelends kan maken en hoe makkelijk dit is.

De macht van je gedachten zijn groot. Ons brein neemt ons namelijk altijd mee naar het denken over het verleden, het heden en de toekomst. Altijd is veel, ik weet het en toch is het zo. Je hoofd is altijd druk. En al die gedachten die de hele tijd door je hoofd stromen nemen ook gevoelens mee. Zo kan een ongemakkelijke situatie nog dagenlang in je hoofd en dus ook in je lichaam door ebben, of zal ik zeggen etteren. En zo lukt het goed om je Rot te denken. Denk aan de burn-outs die tegenwoordig zo leven bij onze tieners en volwassenen.

Wat kun je doen bij een hoofd vol gedachten?

De grote vraag is hier wat doe je ermee. Wat ik kinderen in mijn praktijk aanleer is om gedachten eens te zien zoals je naar de weg kijkt als je over wilt steken. Er komen allemaal auto’s voorbij. In je hoofd zijn die auto’s je gedachten. Neem eens een paar minuten de tijd om al die gedachten te volgen. Maak dan met je kind een tekening waar allemaal ballonnen op staan. Noteer in elke ballon welke gedachten of thema’s er voorbij komen. Elke ballon, 1 thema of gedachte. Vervolgens bespreek je samen of deze gedachten waar is. Vertel ook dat 93% (bijna al onze gedachten) niet waar zijn. En prik ze door: KNAL! En weg is de gedachte. Niet belangrijk. Zo wordt je hoofd een stuk rustiger, leger en is er weer ruimte om je bewust te zijn van dit moment; met aandacht zijn waar je nu bent. Daarna ga je nog even met je aandacht naar je adem en volgt deze. In je buik zijn geen gedachten.


Dit doe je een paar keer om bewustwording te creëren en op een gegeven moment neemt je kind dit wel over of vraagt je dit te doen samen.

Op 29 oktober geef ik een workshop over dit thema. Ben je geïnteresseerd, meld je dan aan. 19.00-21.00. €10,00 p.p. inclusief koffie en thee.

24 september geef ik een workshop met als thema's een kleine introductie over mindful opvoeden, de macht van gedachten en zingeving. Wie ben je naast de rol van ouderschap en je werk?

19.00-21.00. €10,00 p.p. inclusief koffie en thee. Pand 10A, nieuwstraat in Zuidhorn


In een mindfulnesstraining voor kinderen (en ouders) leer je je hier bewust van te worden en ze door te prikken. Oefening baart kunst in dit geval. Als je kind en jijzelf dit steeds meer herkennen, des te vaker je kunt lachen om die gedachten en hoe gek die kronkels af en toe lopen.


Wil je meer weten wat een mindfulnesstraining voor ouders voor je kan doen hierin, neem gerust contact op.

Vorige week ging de blog over wat een huisdier voor je kind kan betekenen. Denk je erover na of je een huisdier wil? Dan is de blog zeker een aanrader. Onvoorwaardelijke vriendschap

Wil je de blogs in je mail ontvangen en op de hoogte gehouden worden van de trainingen? Hieronder kun je je inschrijven voor de nieuwsbrief (bij mobiele telefoon gebruikt) Desktop hiernaast.