• darkblurbg
    Dé trainer en coach voor kind en ouders
    Mindfulnesstrainingen, Mindful opvoeden, blogs & Lezingen
  • darkblurbg
    Dé trainer en coach voor kind en ouders
    Mindfulnesstrainingen, Mindful opvoeden, blogs & Lezingen

6 tips bij slaapproblemen

Gepubliceerd op: 24-08-2019

Slaapproblemen bij kinderen; 6 tips voor ouders.

Als ouder weet je het soms gewoon niet meer. Je kind valt moeilijk in slaap of komt weer naar beneden omdat het een vol hoofd heeft, piekergedachten of ervaart stress door het niet in slaap vallen. Slaapproblemen kunnen je als ouder flink uitdagen.

Wat doe je als je kind slaapproblemen heeft? De vermoeidheid van je kind overdag en ’s avonds moeilijk in slaap vallen of nachtmerries heeft. Als ouder weet je op een gegeven moment ook niet meer goed hoe je je kind kunt helpen en ontstaat er frustratie om deze momenten goed op te vangen. Zelf heb je de behoefte aan rust en je kind natuurlijk ook. Blijkbaar is het voor je kind momenteel lastig die rust te vinden bij het in slaap vallen. Hoe kun je als ouder deze moeilijke, terugkerende, momenten met je kind opvangen? En niet alleen je kind, ook jezelf als ouder. In mijn mindfulness-praktijk kom ik veel ouders en kinderen tegen die hier tegenaan lopen. In deze blog geef ik daarom een aantal tips vanuit mijn expertise.

"Ik hoor de roep van mijn kind. Ik merk enige frustratie opkomen bij mezelf omdat dit niet de eerste keer is dat ik geroepen wordt. Ik loop naar de trap en vraag: ‘wat is er?’. Ik merk aan mezelf dat het me moeite kost om rustig te klinken en vooral niet boos. Ze zegt:  ‘Ik kan niet slapen’, ‘he wat vervelend meiske’. Ondertussen loop ik naar boven maar eigenlijk wil ik naar beneden. Ik ben moe en ze moet gewoon gaan slapen. Als ik aan haar bed sta zie ik een kindje dat verhit is, flink heeft liggen woelen en gestrest is. Ze is boos. Het is al tien uur en ze slaapt nog niet!"

 

Zes tips bij slaapproblemen

1. Mediteer samen.Wanneer je je kind meditatie oefeningen laat doen voor het slapen gaan leert het zich te ontspannen vlak voor het slapen gaan. Eerst doe je dit samen en als het wat ouder wordt kan je kind dit zelf. Start met korte meditaties van 5 minuten maximaal. Maak er een ritueel van. Als je nog samen gaat lezen, doe dit dan eerst. Sluit de dag samen af met een meditatie, lichten gaan uit zodat je na de meditatie, zonder praten, de kamer uit gaat. Dwing vooral niet. Je kunt de metafoor gebruiken 

van een puppy. Hoe zou je een puppy iets nieuws leren? Door oefeningen te herhalen. Zou je boos worden of juist vol geduld en liefde stimuleren het nog eens te proberen? Dit beeld helpt kinderen vaak toch door te zetten en aardig te blijven voor zichzelf, ook al is het soms lastig. Bij het ene kind helpt de meditatie al snel en andere kinderen hebben iets meer tijd nodig. Heb geduld. Je kunt op you-tube diverse meditaties vinden voor kinderen en anders in de app Insight-timer.

2. Volg de adem. Op een moeilijk moment, bijvoorbeeld niet in slaap komen, kun je je kind wijzen op het volgen van de adem. De adem is in de mindfulness heel erg belangrijk. De adem is er altijd en daarom ook beschikbaar als je stress ervaart en rust zoekt. De adem is een belangrijk hulpmiddel.

Leer je kind te oefenen om de adem te volgen, het liefst in de buik. Dit volgen van de adem is makkelijker wanneer kinderen al jong leren mediteren (ze worden zich daardoor bewust van het lichaam en de adem). Ze leren door de meditaties de adem volgen op een oefenmoment. Tijdens een moeilijk moment lukt het dan beter terug te gaan naar de adem. De aandacht bij de adem houden helpt om de rust terug te vinden. Je kunt ook tegen je kind zeggen op deze moeilijke momenten: In je buik zijn geen gedachten, daar is de adem en daar kun je de rust vinden. Let op de leeftijd van je kind hoeveel je ze vertelt. Bij kleine kinderen kun je je hand op de buik leggen en eens kijken of het kan ademen naar je hand of je hand op en neer voelen gaan als de golven van de zee.

3. In slaap vallen wordt aangeleerd. Realiseer je dat in slaap vallen aangeleerd wordt van baby af aan en soms is dit een periode verstoord. Weet dat het tijd kost om dit in slaap leren vallen. Zorg daarom voor een ritueel voor het slapen gaan. Een ritueel in rust en veiligheid. In bad gaan, even rond dartelen, samen lezen en daarna een kleine meditatie. Als je boven nog wat aanrommelt als je kind al in bed ligt dan werkt dit vaak rustgevend voor je kind. Zeker als je kind een donkere kamer of alleen zijn moeilijk vindt.

Tips voor jou als ouder.

4. Aandacht bij jezelf. Merk op wat er bij jouw gebeurt. Voel je emoties; frustraties, boosheid, onmacht en/of verdriet? En merk je dat ze je beïnvloeden? Geef dan aan dat je zo komt en niet meteen. Neem dan een moment rust en merk je emoties op. Voel ze, beschrijf ze voor jezelf en laat ze zijn. Opmerken en laten zijn, dat scheelt al enorm in de draagkracht. Wegduwen of ertegen vechten maakt het veel zwaarder.

5.Volg je adem als de golven van de zee. In en uit, In en uit. Volg ze. Merk je dat je afgeleid bent, breng jezelf dan liefdevol terug naar de adem. Gedachten merk je op en parkeer je, verdriet en frustratie merk je op en je brengt je aandacht terug naar de adem. Na 2 of 3 minuten kun je alsnog naar je kind.

6. Aandacht bij elke stap. Wanneer je naar je kind toeloopt: voel je lichaam bij elke stap die je zet. Elke trede tel je. Verder niets. Je aandacht is in je lichaam, bij de passen. Zo kom je steeds verder tot rust en kun je in alle rust je kind opvangen die de stress ervaart van niet in slaap vallen. Help je kind zijn of haar adem te volgen; benoem dat moeilijke momenten ook weer overgaan net als een onweersbui. Nu lijkt het groot, morgen is het kleiner. Je kind kan niet relativeren daar hebben ze ouders voor nodig.

Door een mindfulnesstraining leert je kind zijn eigen rust op te zoeken en geduld hebben. Het kan op moeilijke momenten zichzelf ondersteunen en zichzelf in slaap brengen. In de training mindful opvoeden leer je als ouder je eigen rust en geduld bewaren op  moeilijke momenten.

Wil je meer weten over mindfulness voor je kind? Klik hier. Voor jezelf? Klik hier.

De vorige blog: "Je kind laten stralen" gaat over het kijken naar je kind(-eren) en laat alle verwachtingen los te laten; verleden, heden toekomst. Kijk met een liefdevolle open blik. Wat zie je? 

Als je graag op de hoogte gehouden wil worden van de blogs, aanbiedingen of nieuwtjes dan kun je je hiernaast aanmelden voor de nieuwsbrief.